Halve Windsor strikken

Halve Windsor strikken, hoe doe je dat?

De halve Windsor, wellicht beter genaamd de drie kwart Windsor gezien de stappen, moeilijkheid en dikte van de knoop zeker niet de helft zijn van de volledige (dubbele) Windsor knoop. Toch is er een wezenlijk verschil. Hier kun je alles lezen over deze manier van je stropdas strikken en wanneer je deze het beste kan gebruiken.

De knoop matchen met het overhemd

De halve Windsor knoop ligt in zijn grootte tussen de ‘Four-in-Hand‘ en de ‘Windsor Knot’ in, ofwel een middelmaat. Hierdoor past deze knoop bij vrijwel elke boordsoort van je overhemd, al is dit uiteraard afhankelijk van de stof van je stropdas. Wat betreft die stof leent een dunne en fijne stof zich hier het beste voor, zoals een zijden stropdas. Om zeker te zijn dat je stropdas goed bij je overhemd aansluit bij het gebruik van deze strikmethode zit je met een klassieke boord altijd goed. Een straight point of een button down zijn ook uitstekende keuzes wanneer je een medium size knoop gebruikt zoals de halve Windsor.

Draagcomfort

Deze knoop is net zoals de Dubbele Windsor het beste geknoopt wanneer deze redelijk strak is aangetrokken, maar een wat lossere knoop voor wat later op de avond of een meer ‘casual look’ is ook mogelijk. De knoop is symmetrisch en heeft de vorm van een driehoek, wanneer de knoop wat losser is verliest deze zijn symmetrie maar misstaat bij een casual setting niet. De knoop houdt zichzelf in stand en zal dus de hele avond goed blijven zitten, risico dat de knoop los raakt en slordig wordt loop je niet. De knoop is verstelbaar waardoor je deze makkelijk losser en strakker kan trekken.

Wanneer gebruik je deze knoop?

Als ‘medium sized’ knoop past de halve Windsor bij veel verschillende combinaties. Zo kun je deze strik in je das leggen bij een pullover voor een knoop die in het oog springt maar niet té aanwezig is. Ook bij een formele aangelegenheid of juist een wat meer sociale setting is de knoop geschikt. Doordat hij net iets minder uitgebreid is dan de volledige Windsor knoop slaat deze knoop perfect de brug tussen elke setting. In het kort: wanneer je twijfelt welke knoop je moet gebruiken, met de halve Windsor zit je altijd goed.

Zo knoop je de halve Windsor

halve windsor strikken

By Ties & Shirts

Nieuwsgierig naar meer knopen?
Kijk hier eens naar een snel overzicht van Ties and Shirts.