Dubbele Windsor strikken

Dubbele Windsor strikken, hoe doe je dat?

De Dubbele Windsor, “the mark of a cad” als we James Bond mogen geloven. Voor sommige is het een nieuwe manier om een stropdas te knopen, voor een enkeling in de (heren)mode-industrie een onderwerp van discussie. Wat moet je weten over deze knoop? Ties & Shirts adviseert.

De knoop matchen met het overhemd

De Dubbele Windsor, ook wel de “Full Windsor” of simpelweg “Windsor” genoemd, is een wijde knoop die de vorm van een symmetrische driehoek aanneemt. Door de wijdte van de knoop is deze vooral toepasselijk voor een overhemd met veel ruimte tussen de boordpunten (zoals een ‘spread’ of ‘cutaway’ collar). Wanneer je de Dubbele Windsor knoop gebruikt bij boordpunten die dichter bij elkaar liggen kan het zijn dat de brede en dikke knoop beknelt raakt of de boord uit zijn vorm haalt. Als de stropdas die je gebruikt wat smaller is en je de knoop strak legt (wat zeker aangemoedigd wordt voor de Windsor knoop) kan deze ook goed passen bij een ‘button down’ boord.

Draagcomfort

Wanneer de Dubbele Windsor goed geknoopt is zal deze strak zijn aangetrokken, symmetrisch zijn en in de vorm van een driehoek uitkomen. De knoop houdt zichzelf in stand en zal dus de hele avond goed blijven zitten, risico dat de knoop los raakt en slordig wordt loop je niet. Ook is de knoop gemakkelijk los te maken en te verstellen, dit wordt gedaan door het dunne einde van de stropdas door de knoop te verstellen.

Past het beste bij:

Het kenmerk van de “Double Windsor” is de breedte van de knoop. Hierdoor zal je stropdas op dit punt extra in het oog vallen, iets wat positief kan zijn maar het kan ook de aandacht van je gezicht leiden. Wanneer je bijvoorbeeld een sterke kaaklijn of een grove baard hebt loop je minder dit risico.
De breedte zorg er ook voor dat de stof van je stropdas goed zichtbaar is wanneer je bijvoorbeeld een gesloten jas draagt, of de stropdas in combinatie met een pullover draagt. Zo heb je bij beperkt zicht op de stropdas toch een uit het oog springende feature.
Als laatste vergt deze knoop ook wat meer lengte van je stropdas, doordat er veel stof gebruikt wordt in het leggen van de knoop. Over het algemeen is een lengte van 150 cm in je stropdas ruim voldoende, al is dit natuurlijk mede afhankelijk van de lengte van de drager.

Zo knoop je de Dubbele Windsor

dubbele windsor knopen

By Ties & Shirts

Nieuwsgierig naar meer knopen?
Kijk hier eens naar een snel overzicht van Ties and Shirts.